Свети Стефан Дечански

Светињама у походе

    Вековима код Православних Срба, али и осталих Хришћана се одлази на поклоничка путовања или ходочашћа. Ходочасници одлазе пешке и по неколико стотина километара да би обишли светињу. Код Срба, али и других народа, Свети Василије Острошки има велико поштовање због својих чуда, која и данас чини, али и чињенице да његово тело ни после четристо година, колико је прошло од када се упокојио, није иструлило.
Дана 27. јула, лета Господњег 2012. године, у организацији СПЦ Свети Стефан Дечански из Ковина, група верника је, после добијеног благослова од свештеника Новака Петровића, кренула у поход на света места. Вођа пута нам је, као и обично био Мића Клисура, изузетно миран и продуховљен човек.
Утабаним путем ходочасника, који води кроз острошке шуме, стигли смо на најпосећеније светилиште у хришћанском свету, на место где се чуда још увек заиста догађају,а на нама је да верујемо у њих... На Острог.
Од вајкада се верује да до Горњег манастира не ваља поћи колима, него пешице. Тако и учинисмо, понизно и скромно. Али са осећањем исцељења. Стигавши под кров светиње, почело је отварање сопственог духа, комешање и мешање са надземаљским. Налазили смо се на месту где силе природе терају човека само да осећа... У миру смо сачекали ред којим се долази до моштију Светог Василија. А врата где се чувају мошти су гвоздена и мала да се свако ко му прилази, поклони. Заинтересовани су купили свету воду и уље из манастира. После краћег предаха припремили смо се за починак на отвореном. Одавде се никад никоме не жури. Грабиш сваки дах као да ти је последњи. После присуства светој литургији у раним јутарњим часовима, верници из Ковина, духовно богатији, пуни емоција, задовољене знатижеље, наставили су своје поклоничко путовање.
Посетили смо и манастир Успења Пресвете Богородице, Добрун, онда манастир Пива, такође, манастир Света Тројица, Пљевља, као и цркву Белог Анђела – манастир Милешева. Наше трагање се ту завршава само привремено, у Ковин смо стигли, са само једном жељом, жељом за повратком по све оно што је остало још увек тајна. У игри острошких чудеса, исцељења, вере и невере, легенде и истине, ми верујемо у само једно. У енергију места где почива у животу Свети Василије Острошки.

Кристина Ломигора

        

почетна
- - - - - - -
дешавања
- - - - - - -
галерија
- - - - - - -
историјат
- - - - - - -
путовања
- - - - - - -
контакт