Свети Стефан Дечански

2004.

    Благословом Његовог Преосвештенства Епископа Банатског Г. Господина Никанора 12. септембра 2004.г. освештано је земљиште за градњу новог храма у другој парохији ковинској у близини гробља.
Храм ће бити посвећен Св.Стефану Дечанском. Надлежни свештеник јереј Иван Попов-привремени парох друге парохије, задужен је да води радове на изградњи новог храма. Епископу у освећењу земљишта и побадању крста, на месту где ће се градити нови храм, саслуживали су сви свештеници Архијерејског намесништва белоцркванског.
    Присутан је био велики број парохијана на овом молитвеном слављу. Одржана је то вече прва донаторска вечера у ресторану "ДЕРБИ " у Ковину. Том приликом прикупљена је већа количина материјала за почетак градње. Радови на ископавању темеља почели су у октобру 2004.г.
Освећење израђених темеља новог храма обављено је 24. новембра 2004.г. Освећење обавили Преосвећени Архијереји Г. Г. Никанор епископ банатски, и Г. Г. Филарет епископ милешевски, уз саслужење јереја Новака Петровића, в.д. Архијерејског намесника белоцркванског, јереја Ивана Попова, надлежног пароха друге парохије ковинске и мањег броја свештенства Арх. намесништва белоцркванског. Повељу о градњи новог храма у темеље спустили су Преосвећена Господа Архијереји, са Господином Иваном Радићем - председником црквеноопштинског управног одбора Српске православне црквене општине у Ковину. Припремљено је послужење за све присутне на темељима новог храма.

2005.

    У пролеће 2005.г. настављени су радови на зидању храма. Утрошен је материјал цигла, жељезо, цемент добијени на првој донаторској вечери. Изидани су прилично високо зидови. Слава Св.Стефана Дечанског 24. новембра 2005.г. прва Архијерејска Св. Литургија у зидинама новог храма. Први кум за храмовну славу био је Господин Михајло Поповић (Пила), у два мандата председник ц.о. и дугогодишњи одборник, и велики прегаоц за унапређење живота у црквеној општини ковинској.
Увече је одржана друга донаторска вечера у хотелу "ГРАД". Слаб је био одзив донатора за ову вечеру.
Већ су почеле финансиске тешкоће за праћење радова. Радови су извођени са задуживањем, и почело се каснити са иплатом већ изведених радова.

2006.

    Први пут је паљен бадњак код новог храма. Настављени су радови, 2006. г. октобра 22. освећени крстови за торањ и куполу. Крстове су поклонили Господа Младен Шуљикић и Саша Констадиновић
из Ковина. Завршено је покривање куполе на храму.

2007.

    Васкрс први дан о.Иван Попов - организовао је за децу такмичење у туцању васкршњих јаја. Припремљени су прикладни поклони за победнике. Настављени су радови на изградњи храма.
Добијена је прилична новчана помоћ за завршетак радова на храму од Господина Веље Илића -Министра за капиталне инвестиције Републике Србије. Храм Св. Стефана Дечанског освећен је 21.октобра 2007.г. Освећење обавили Митрополит дабро-босански Г. Г. Николај, Епископи
Г. Г. Никанор банатски, Г. Г. Лукијан будимски, Г. Г. Филарет милешевски. После освећења радови су настављени малтерисањем и покривањем храма. У Св. Храму није урађен под, иконостас, храм није окречен изнутра, а велика сума новца се дугује за већ изведене радове. Све се мање радило због недостатка новца и великих дугова. Благословом Епископа Г.Г.Никанора, редовно сваке недеље и празника од храмовне славе 2008.г. служи се Св. Литургија.


СВЕШТЕНОСЛУЖИТЕЉИ ХРАМА:


Протојереј Иван Попов од 2004. г. до 1. септембра 2009. г.
Протојереј Михајло Вукотић од 1. октобра 2009. до 1 .септембра 2010. г.
Протојереј Новак Петровић од 1. септембра 2010.

почетна
- - - - - - -
дешавања
- - - - - - -
галерија
- - - - - - -
о свецу
- - - - - - -
путовања
- - - - - - -
контакт