Свети Стефан Дечански

2014. година

    Божићни и сви остали јануарски празници протекли свечано и молитвено. Од радова на уређењу храма значајно је следеће. Морали смо радити комплет нове царске, јужне и северне двери које су израђене 2007. г. без икакве естетике и укуса. Израђене су од храстовине као и иконостас. Радио такође Драгиша из Рановца. Иконе на дверима Благовести, на јужним и северним Св. Арх. Михаило и Св. првом. Архиђ. Стефан сликао је такође Жељко Милинић из Крњаче.
    Храмовна слава протекла је помешана радост и туга. Св. Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ банатски Г. Г. Никанор. Рукоположен је Господин Душан Глигоријевић из Бајине Баште у чин ђакона.
    На дан Св. Стефана Дечанског у јутарњим сатима око 3 часа упокојио се Иван Радић, велики прегаоц у ковинском старом као и у новом храму.
    Велики је његов допринос на уређењу Храмова Св. Архангела као и Св. Стефана Дечанског. У старом храму пресецање влаге, израда платоа око храма, генерална обнова иконостаса, израда нових столова и певница, кречење храма и одржавање свих остали објеката. Повећање црквене земље са 10 на 15 хектара.
    Несебични допринос на одржању певачког друштва "Св.Сава" основано још давне 1867. г.
    Нови храм од почетка градње 2004. г. а поготово од септембра 2010. г. где су затечени велики дугови за изведене радове, а храм незавршен и неуређен. Редовно учествовање на Св. Литургијама уз несебичну помоћ за певницом и читањем апостола. Поред њега свештеник није бринуо за бадњак, богојављенску водицу, светосавске переце и пакетиће, водицу Св. Прокопија на Црној Бари, храмовне славе и друге свечаности.
    Три мандата је био председник црквене општине и члан Епархијског Савета, из намесништва белоцркванског и ковинског.
    Велико му хвала за све што је учинио за своју свету цркву и своје Ковинце. Бог да му душу настани тамо где праведни почивају.

почетна
- - - - - - -
дешавања
- - - - - - -
галерија
- - - - - - -
историјат
- - - - - - -
путовања
- - - - - - -
контакт