Свети Стефан Дечански

2012. година

    Црквеноопштински управни одбор, при храму Св.Стефана Дечанског у Ковину, од Васкрса 2012.г. кренуо је у прикупљање добровољног прилога за израду икона за иконостас.
    Ова идеја имала је велико одобрење код парохијана, и за период до Духова скупљене су паре за израду девет великих икона за иконостас.
    Иконе је сликао иконописац Жељко Милинић из Крњаче, и завршио до краја септембра.
    Насликане иконе су: Господ Исус Христос, Пресвета Богородица, Св. Јован Крститељ, Св. Стефан Дечански, Св. Николај Мирликијски, Св. Василије Острошки, Св. Теодор Вршачки, Преподобни Рафаило Банатски, Васкрсење изнад царских двери.
    Учињено је поклоничко путовање светињама Косова и Метохије 8, 9 и 10. јуна. Вође пута по благослову Његовог Преосвештенства Епископа банатског Г. Г. Никанора, били су Саша Ерцег - подпредседник црквене општине и Радослав Клисура црквеноопштински благајник.
    Крајем октобра договорена је израда дрвене конструкције иконостаса од храстовине, и биће готова до Васкрса 2013. г.
    Иконостас ће радити Господин Драгиша Петровић, столар из Рановца код Петровца на Млави. Драгиша је радио сав намештај од дрвета у храму.
    Храмовна слава Св. Стефан Дечански, протекла свечано и молитвено. На Св.Архијерејској Литургији ђакон Урош из Новог Пазара рукоположен је у чин презвитера.
    После храмовне славе урађено је подно грејање у храму, великом заслугом Господина Ивана Радића, бившег председника црквене општине ковинске. Радове је извео Саша Митић предузетник из Ковина, без икакве новчане надокнаде.

почетна
- - - - - - -
дешавања
- - - - - - -
галерија
- - - - - - -
историјат
- - - - - - -
путовања
- - - - - - -
контакт