Свети Стефан Дечански

Духовни живот парохије

     Чланови црквеноопштинског управног одбора, од оснивања самосталне црквене општине при храму Св. Стефана Дечанског у Ковину, са мандатом од 1. јануара 2011. г. до 31. децембра 2012. г. добили су поверење парохијана и Архијерејски благослов, да руководе црквеном општином и у новом шестогодишњем мандату до 31. децембра 2018. г.
     Чланови црквеноопштинског управног одбора, при храму Св. Стефана Дечанског су: Михаило Поповић-председник, Саша Ерцег-подпредседник, Радослав Клисура-благајник и тутор, Душан Ћирић-члан, Дарко Војводић-члан, Слободан Јотић-члан, Саша Недељковић-члан, Новак Јанковић-члан и Драган Бојовић-члан.
     Дужност одборничку обављају савесно и одговорно, трудећи се да што већи број пронађу дародаваца за уређење храма.
     Протекли Божићни и јануарски празници, прослављени су молитвено и веома радосно. Почевши од саме припреме храстовог лишћа и гранчица бадњака у организацији црквеног одбора и појединих парохијана.
     Бадњи дан, Св. Литургија на којој се већи број парохијана причестио. После подне свечана колона и одлазак организовано на бадњак. Велики број парохијана узео је учешћа у овој свечаности.
     Коњаници, фијакери и аутомобили са црквеним барјацима, заставама окићени и уз звуке црквених звона. Свечана колона предвођена је припандицима полиције ради безбедности свих учесника у свечаној колони и саобраћају уопште. Велико хвала свим припадницима полиције, који су тог дана достојанствено пратили колону, и веома професионално руководили о безбедности саобраћаја, да је дан протекао без иједног инцидента.
     Домаћин Бадњака био је угледни парохијан Слободан Митић с породицом. Домаћинство за идућу годину предао је своме зету Бобану Ивковићу. Слободан је припремио за све присутне кувану ракију, чај и кифле за послужење.
     Служено је поноћно јутрење у присуству већег броја омладине. Св. Литургија служена је у 09. час. уз велики број присутних парохијана, већина се причестила. Слободан, јучерашњи домаћин испред храма је све присутне поново почастио са куваном ракијом. Божићни празници протекли су у породичном расположењу и радости.
     Богојављење такође велики празник, ради освећења воде присутан је велики број парохијана.
     Св. Сава свечано у храму и школама. Св. Литургија уз учешће школске деце и појединих учитељица. Резање славског колача, дечије рецитације и подела пакетића и переца. Кума је била Госпођа Зорица Јовановић са сином Ненадом. Резан је и 146-ти колач Црквено певачког друштва Св. Сава из Ковина. Домаћин у име певачког друштва био је Михајло Поповић.
     Свечано је било и у О.Ш. Десанка Максимовић-резање колача са ученицима осмих разреда, и учешће свих ђака, учитељица и наставног особља читаве школе. Ђаци су извели пригодан програм у славу нашег првог и највећег просветитеља Св. Саве. Свечано је било на дан Св. Саве, али нажалост морамо признати да је мали број деце који похађају часове Веронауке. Одговорно тврдим као вероучитељ да није проблем са наставним особљем, већ мислим искључиво са родитељима. Велика је пасивност уз неоправдани изговор па све једно је.
     Имам редовних парохијана, а деца не похађају веронауку изговор родитеља је "изабрали су они, шта ја могу" нека их и тамо и вамо како хоће. Једно дете иде, а друго не. Овакав однос је веома неодговоран самих родитеља. Надамо се бољем резултату у будућности, јер непрестано апелујемо на родитеље да децу уписују на веронауку.
     Пољопривредна школа и Гимназија у Ковину, резале су славски колач уз мали број наставног особља и такорећи неколицине ђака. Разлог овом стању је допринос Министарства Просвете да се Св. Сава обележи 25. јануара (петак).
     Управа обадве школе остале су доследне да се колач реже 27. јануара. У храму Св. Стефана Дечанског редовно се богослужи свакодневно Јутрење у 07. час. и Вечерње у зимском периоду 17. час. у летњем 18. час.
     Посета богослужењу је задовољавајућа с тим што увек може боље. Жеља нам је да за Васкршње прашнике поставимо дрвену конструкцију иконостаса у храму. Надамо се у Божију помоћ, помоћ парохијана и свих људи добре воље да и даље уређујемо дом Господњи.

почетна
- - - - - - -
дешавања
- - - - - - -
галерија
- - - - - - -
историјат
- - - - - - -
путовања
- - - - - - -
контакт